ESA Mars-missie eindigt na tweede parachutetest - BGR

Een ruimtevaartuig naar Mars sturen is niet eenvoudig, maar het op de rode planeet zetten zonder een krater te maken is net zo moeilijk. Het Europees Ruimteagentschap weet dit heel goed en een recente parachutetest roept serieuze vragen op of de ExoMars 2020-missie op schema zou blijven.

Een eerdere test eind mei leek veelbelovend, maar werd uiteindelijk als een mislukking beschouwd vanwege de schade die werd opgelopen door de twee grote parachutes die het meeste werk zullen doen. Deze laatste test omvatte een bijgewerkt ontwerp van het parachutesysteem, maar het probleem stelde hem opnieuw.

De ExoMars 2020 Lander is uitgerust met een complex parachutesysteem dat achtereenvolgens wordt ingezet om de missie te vertragen en een vlotte landing mogelijk te maken. bereikte het Marsoppervlak. Twee grote parachutes worden na elkaar getrokken door kleinere pilootvallen, in totaal vier parachutes die achtereenvolgens worden ingezet.

De test in mei was breed gebaseerd, met de vier kanalen in de juiste volgorde, maar beide hoofdkanalen waren onderweg beschadigd. Hetzelfde gold voor de nieuwe testserie, maar ESA merkt op dat de schade zich voordeed voordat de volledige parachute volledig was opgeblazen.

"Het is teleurstellend dat de preventieve ontwerpaanpassingen die zijn geïntroduceerd als gevolg van de afwijkingen van de laatste test, ons niet hebben geholpen om de tweede test te doorstaan, maar zoals altijd blijven we gefocust en werken we aan het begrijpen en corrigeren van de fout, dus om het volgend jaar te lanceren, "zei François Spoto, ESA, in een verklaring. "We zijn toegewijd aan het gebruik van een systeem dat onze lading veilig naar het oppervlak van Mars kan brengen om zijn unieke wetenschappelijke missie uit te voeren."

Het ExoMars 2020-team zal nu zijn werkzaamheden hervatten en proberen een oplossing te ontwerpen. naar het probleem. De lander en de rover die ermee gepaard gaan, zijn robuuste machines, maar een gedwongen landing zou uiteraard een plotselinge stop veroorzaken van alles wat de ESA voor de missie had gepland.

Met de missie gepland voor eind juli of begin augustus 2020, zal ESA wat geluk nodig hebben om ervoor te zorgen dat de datum een ​​volledig functioneel en goed getest parachutesysteem is.

Bron afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS

Dit artikel verscheen eerst (in het Engels) op BGR