Rusland: de wraak van een "dwerg" op het Afrikaanse continent? - YoungAfrica.com

Conakry (Guinee). Mijnhaven van Kindia Bauxite Company, eigendom van Rusal, de Russische aluminiumreus. © Pierre GLEIZES / REA

Op afstand van hun Europese, Chinese en Amerikaanse concurrenten dromen de Russen ervan om dertig jaar lang het verloren terrein terug te winnen. De operatie is niet al te slecht bezig.

De formule komt terug in alle rapporten en is niet flatterend. Economisch gezien zou Rusland in Afrika een "dwerg" zijn. En de cijfers lijken het te bevestigen. In 2018 was de totale handel tussen de twee partijen niet hoger dan 17 miljard (driekwart in Noord-Afrika). Ter vergelijking, het bedrag uitwisselingen met Europa piekte op 275 miljard. Het cijfer is 200 miljard voor China, 70 miljard voor India en 53 miljard voor de Verenigde Staten.

De bescheidenheid van deze uitwisselingen is vrij logisch, Rusland's BBP-rangorde alleen op de 12-wereldranglijst, ver achter die van China, de Verenigde Staten, grote Europese landen en zelfs India en uit Brazilië. Bovendien is het land Vladimir Poetin geen belangrijke exporteur van vervaardigde goederen. Dat is allemaal de dubbelzinnigheid van

Dit artikel verscheen voor het eerst JONG AFRIKA