Salaplane blootgesteld aan koolmonoxide - AAIB

Emiliano Sala en piloot David Ibbotson werden blootgesteld aan hoge niveaus van koolmonoxide in de cockpit van het vliegtuig waarin ze reisden toen ze in januari bij het eiland Guernsey neerstortten. zei de UK Air Accident Investigation Branch.

Het Piper Malibu-vliegtuig waarin ze zich bevonden, verdwenen op januari 21 na te zijn verdwenen uit de radar van de luchtverkeersleiding terwijl het over het Engelse Kanaal naar Cardiff, Wales vloog. 19659004] - Borden: Op zoek naar Emiliano Sala

Sala's lichaam werd gevonden in het wrak van het vliegtuig, terwijl het lichaam van de Ibbotson-piloot nog niet is gevonden. De toxicologische resultaten gepubliceerd op woensdag toonden aan dat het niveau van koolmonoxide (COHb-gehalte) in Sala's bloed 58% was. Iedereen boven 50% in een gezond individu wordt als potentieel levensbedreigend beschouwd.

Daniel Machover van Hickman & Rose's advocaten, een advocaat voor de familie Sala, zei in een verklaring: "Er zijn gevaarlijk hoge niveaus van koolmonoxide gevonden in Emiliano. Het lichaam roept vragen op voor de familie. De dood van deze laatste zal later in het onderzoek worden bepaald.

"De familie is van mening dat een grondig technisch onderzoek van het vliegtuig noodzakelijk is.

"De familie en het publiek moeten weten hoe koolmonoxide in de cabine is gekomen. De toekomstige luchtvaartveiligheid is gebaseerd op zoveel mogelijk kennis over dit probleem.

"De familie van Emiliano vraagt ​​de AAIB om het wrak van het vliegtuig zonder verdere vertraging te herstellen."

Het AAIB-rapport stelt dat de symptomen van een persoon wiens COHb-niveau hoger is dan 50% insulten en bewusteloosheid omvatten en mogelijk een hartaanval kunnen veroorzaken.

Sala had net een overdracht van 15 £ miljoen van de Franse competitie naar Cardiff City voltooid. 1 koos Nantes en had de dag na de verdwijning van het vliegtuig met zijn nieuwe teamgenoten getraind.

"We hebben bewijsmateriaal waaruit blijkt dat de passagier leed aan de effecten van koolmonoxide in zijn bloed en we denken dat de piloot waarschijnlijk is dat hij al vóór het ongeval aan koolmonoxide was blootgesteld", aldus Geraint Herbert, AAIB hoofdonderzoeker, in een video-release gepost op Twitter.

"Koolmonoxide is een kleurloos en reukloos gas. Slaperigheid en duizeligheid kunnen symptomatisch zijn, maar naarmate de blootstelling toeneemt, kan dit leiden tot bewustzijnsverlies en de dood.

"Het onderzoek blijft gericht op een breed scala van gebieden die verband houden met dit ongeval en meer in het bijzonder door de mogelijke manieren te onderzoeken waarop koolmonoxide de cabine van dit type vliegtuig zou kunnen binnenkomen. "

In een verklaring aan ESPN zei een woordvoerder van de Cardiff City Club: "De Cardiff City Football Club maakt zich zorgen over het laatste rapport van de AAIB waarin nogmaals wordt opgemerkt dat het gebruikte apparaat voor Emiliano Sala was niet gepast. We blijven geloven dat degenen die hebben geholpen het gebruik ervan te organiseren, verantwoordelijk worden gehouden voor deze tragedie. "

De AAIB bevestigde niet dat koolmonoxide de oorzaak van het ongeval was. Een eindrapport zal binnenkort worden gepubliceerd.

ESPN FC heeft Nantes benaderd voor commentaar.

Dit artikel verscheen eerst (in het Engels) op http://espn.com/soccer/cardiff-city/story/3920537/sala-plane-exposed-to-carbon-monoxide-aaib