Rwanda verwelkomt Afrikaanse migranten die zijn gestrand in Libië

(Ecofin Agency) - De Rwandese regering ondertekende dinsdag met de Afrikaanse Unie (AU) en de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor vluchtelingen (UNHCR) een overeenkomst om Afrikaanse migranten te verwelkomen die in Libië zijn gestrand.

De overeenkomst komt twee jaar nadat het land van Paul Kagame zijn bereidheid aankondigde om onderdak te bieden aan zijn bodemmigranten die op Libisch grondgebied waren gestrand en, grotendeels, op doorreis naar Europa. In de buurt van 500 zouden vooral mensen uit de Hoorn van Afrika het contingent moeten zijn dat de eerste reis naar Kigali zal maken, via vluchten waarvan de financiering door de AU moet worden onderhandeld.

Na de onthulling in 2017 van " slavenmarkten In Libië, waar migranten uit Afrika bezuiden de Sahara werden verkocht, had Rwanda het voornemen aangekondigd om tot 30 000 van deze migranten op zijn grondgebied onder te brengen. Met de nieuwe overeenkomst wordt het land dus het eerste dat het unilaterale initiatief neemt om deze Afrikaanse vluchtelingen te verwelkomen, naar schatting door de VN op 42 000 op het Libische grondgebied.

Volgens de Rwandese autoriteiten zullen deze vluchtelingen, eenmaal in het land aangekomen, naar hun land van herkomst kunnen terugkeren, of " toestemming krijgen om in Rwanda te blijven ". Een waar gebaar van gastvrijheid begroet op het continent van Afrika, wiens nieuws de afgelopen weken vooral werd gekenmerkt door xenofobe crises in Zuid-Afrika.

Moutiou Adjibi Nourou

Dit artikel verscheen voor het eerst https://www.agenceecofin.com/social/1109-69137-le-rwanda-va-accueillir-les-migrants-africains-bloques-en-libye