De kolossale radiotelescoop uit China heeft zojuist een vreemd signaal in de ruimte gehoord - BGR

China heeft vijf jaar en bijna 200 miljoen dollar besteed aan de bouw van zijn vijf meter sferische telescoop, FAST genaamd. Het was een monumentale onderneming, maar het resultaat is een wonder van technologie, het is de grootste radiotelescoop over de hele lengte. Nu China klaar is voor een laatste evaluatie van het voltooide project later deze maand, zeggen wetenschappers dat ze de telescoop al hebben gebruikt om een ​​notoir vreemd radiosignaal te detecteren dat de ruimte in straalt.

Van tijd tot tijd detecteren radiotelescopen op aarde krachtige signalen van onbekende bronnen. Deze snelle radio-uitbarstingen (afgekort tot FRB) zijn vaak enkelvoudige flitsen, maar een paar daarvan zijn waargenomen en herhaalden zich met schijnbaar willekeurige intervallen. Er wordt gezegd dat een bepaald signaal, bekend als FRB 121102, steeds opnieuw is verschenen, en de geheel nieuwe briljante telescoop van China hoorde het luid en duidelijk .

Niemand weet echt wat de FRB creëert, en dat is een deel van wat hen zo opwindend maakt voor wetenschappers. Het feit dat de meeste van hen punctueel zijn, maar dat anderen, zoals de FRB 121102, zichzelf herhaalt, maakt het proces dat hen bezielt nog mysterieuzer.

"Zodra deze beoordeling is voltooid, wordt FAST een geaccepteerde telescoop voor verkenning van het universum. Jiang Peng, hoofdingenieur van FAST, zei in een verklaring. "Fast staat sinds april 2019 open voor Chinese astronomen. Na de acceptatie van nationale constructie zullen astronomen van over de hele wereld open zijn. "

Het wetenschappelijke team dat FAST gebruikt, detecteerde signalen die duiden op FRB 121102 op de 29 van augustus en hoorde "meer dan enkele tientallen bursts" van het signaal. Deze specifieke gebeurtenis was vooral belangrijk omdat geen enkele andere telescoop op aarde ooit zoveel herhalingen van het signaal in zo'n korte tijd had gedetecteerd, wat suggereert dat de ongelooflijke kracht van de nieuwe Chinese telescoop de geheimen van het signaal zou kunnen ontsluiten.

FAST zal volledige handen hebben, onderzoekers hopen het te kunnen gebruiken in lopend onderzoek naar externe pulsars, elementen zoals waterstof, en natuurlijk extra Fast Radio Bursts-radio's.

Afbeeldingsbron: NASA / ESA

Dit artikel verscheen eerst (in het Engels) op BGR