Verrassend onderzoek onthult dat eenvoudige Android-zaklamptoepassingen maximaal 77-machtigingen vereisen - BGR

Hoewel een zaklampfunctie nu is ingebouwd in de nieuwste smartphones, kun je, als je lang genoeg zoekt, nog steeds honderden zaklamp-apps vinden in de Google Play Store. Apps zoals Ultra Color zaklamp Zaklamp Plus De helderste LED-zaklamp - Multi LED-modus en SOS-modus et Leuke SOS Zaklampmodus & Multi LED - die allemaal interessante dingen gemeen hebben.

Zoals gemeld in een artikel dat deze week op de blog is gepubliceerd Avast gedecodeerd op intelligentie bedreigingen, deze apps hebben allemaal minstens 100 000 downloads geregistreerd. De enige uitzondering is Zaklamp Plus die volgens de gegevens van de blog een miljoen zou hebben verzameld. Dit feit is echter zorgwekkender: iedereen vraagt ​​wat veel te veel toestemmingen lijken te zijn. Tot 77 om precies te zijn.

Klinkt vreemd, toch? Een zaklamp-app lijkt tenslotte een vrij beperkt doel te hebben: de gebruiker de kenmerken van een, etc., een zaklamp geven.

De Avast-blog gaat diep in op het basistarief van toepassingsautorisatieaanvragen bij een totaal van 937-zaklamptoepassingen die zeker een paar wenkbrauwen opwerpen. Je zou kunnen denken, merkt de blog op, dat de rechten die deze applicaties nodig hebben, bijvoorbeeld beperkt zouden zijn om toegang te krijgen tot de zaklamp van de telefoon; toegang tot internet om advertenties weer te geven in de applicatie; en open het vergrendelscherm zodat de applicatie de zaklamp kan in- en uitschakelen zonder de telefoon te ontgrendelen. "Avast vervolgt echter, het bereik van de rechten die worden aangevraagd door een zaklamptoepassing is gemiddeld 25 (!)."

De blogpost: "Geloof me als ik zeg dat sommige van de toestemmingen die door flitslichttoepassingen worden gevraagd, heel moeilijk uit te leggen zijn, zoals het recht om audio op te nemen, gevraagd door 77-toepassingen; Lees contactlijsten, op verzoek van 180-applicaties, of schrijf zelfs contacten, waarvoor 21 Flashlight-applicaties toestemming vragen. "

Het hele bericht is het lezen waard en dient als een herinnering om op uw hoede te zijn voor het downloaden van applicaties - in het bijzonder omdat het te cavalier is over applicaties waarover u niet zeker bent.

Om deze herinnering te benadrukken, gebruikt het Avast-team slechts één applicatie, bijvoorbeeld een applicatie genaamd Flashlight 15 July 2019. De applicatie biedt nuttige functies. , als een "eenvoudige bediening en een prachtig ontwerp". Volgens de blog voegt de app op de Play Store-pagina van de app zelfs toe: "Deze zaklamp is helemaal gratis en heeft geen onnodige machtigingen . Wees de helderste LED-zaklamp ter wereld met slechts een heel klein pakket om te installeren! "

Zucht . Het Avast-team ontdekte dat de applicatie in totaal 61-machtigingen vereiste, inclusief de mogelijkheid om te bellen en de status van uw netwerk te wijzigen.

Afbeeldingsbron: Foto van Alastair Grant / AP / Shutterstock

Dit artikel verscheen eerst (in het Engels) op BGR