Google: 48 Amerikaanse staten starten onderzoek naar reclamemonopolie

50 advocaten-generaal van de Verenigde Staten, onder leiding van Texas, starten een onderzoek om te bepalen of Google de antitrustwetten schendt, te beginnen met zijn dominante positie op online adverteren.

Een zeldzame mobilisatie van 48 Amerikaanse staten en 50 advocaten-generaal proberen de omvang van de monopolistische rapporten van Google te bepalen CBS News. Als blijkt dat Google te imposant is geworden, zal hij ook twijfelen aan zijn vermogen om de concurrentie gemakkelijk af te schermen, ondanks de antitrustwetgeving. Texas Attorney General Ken Paxton zei: "Dit is een bedrijf dat alle facetten van online adverteren domineert: kopen, verkopen en veilen. [...] Als de kosten van adverteren hoog zijn, betaalt de adverteerder meer en dit heeft onherstelbare gevolgen voor de consument aan het einde van de keten. De procureurs-generaal van Californië en Alabama hebben niet gekozen om deel te nemen aan het onderzoek. Het moederbedrijf van Google, Alphabet, heeft 137 miljard dollar aan 2018-inkomsten verdiend en 31 miljard aan inkomsten gegenereerd.

Een alomtegenwoordige reus

Het is tegenwoordig moeilijk om het internet voor te stellen zonder Google, omdat het bedrijf, de echte Octopus, zijn tentakels op veel gebieden heeft ingezet. Het platteland Degoglers internet van Framasoft en onderzoeken zoals De gegevens die Google verzamelt geven u een beter idee van de greep van de reus op internet. 9-zoekopdrachten op 10 worden uitgevoerd op Google Zoeken, 1,5 miljard mensen gebruiken Gmail en waarschijnlijk de Gsuite die Google Drive, Documenten, Spreadsheets, Presentaties en andere hulpmiddelen bevat. De servers van Google worden gebruikt om de geldigheid van certificaten te controleren voordat we een website bezoeken, dus we gebruiken de infrastructuur ervan, of we het nu leuk vinden of niet. Advocaat van Arkansas Leslie Rutledge legt de redenen voor haar deelname aan de enquête uit: "Als mijn dochter ziek is en ik advies of de beste arts zoek, wil ik het beste - het beste advies of de beste arts - niet degene die het meest uitgeeft aan commercials ".

Nog een enquête

In Europa is Google veroordeeld voor het promoten van Google Shopping in zijn zoekmachine, hoewel het bedrijf in beroep is gegaan. In maart kreeg ze een boete van 1,7 miljard voor het opnemen van exclusiviteitsclausules bij haar partners, waardoor haar concurrenten in het nadeel kwamen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie, de Federal Trade Commission en het Congres zijn ook onderzoeken gestart op Google en Facebook.

Dit artikel verscheen voor het eerst https://www.begeek.fr/google-48-etats-americains-lancent-une-investigation-sur-son-monopole-publicitaire-326961