Presidentsverkiezingen in Tunesië - Kaïs Saïed: "We moeten de regels van het spel accepteren, maar niet het systeem" - JeuneAfrique.com

De constitutionalist, docent aan de universiteit met pensioen, is kandidaat voor de verkiezing van 15 september. In een paar maanden is deze onafhankelijke naar de top van de peilingen gestegen, zonder zelfs een partij of een echt campagneteam te hebben. Het geeft aan Jeune Afrique zijn doelstellingen en prioriteiten.

Onafhankelijke presidentskandidaat Kaïs Saïed had een buitenstaander kunnen blijven. Zonder gevestigde politieke formatie was hij niet noodzakelijkerwijs goed bekend bij Tunesiërs, afgezien van zijn kleren van constitutionalist. Het is niet minder goed geplaatst in peilingen voor de eerste stemronde, gepland voor zondag september 15.

Deze rechte advocaat, met conservatieve waarden, vaak aap voor zijn gerechtigheid en zijn getuchtige maar eentonige uitdrukking in het klassieke Arabisch, beschrijft zichzelf als "buitengewoon". Geklasseerd onder het antisysteem, claimt het een nieuw rapport over het beleid en is het van plan om de grondwet te herzien. In een tijd waarin de teleurstelling ten opzichte van politici op grote schaal wordt gedeeld door Tunesische burgers, lijkt het recept te werken.

Jong Afrika: wat zijn de belangrijkste maatregelen van uw programma?

Kaïs Saïed: Ik heb geen traditioneel programma omdat ik ervan overtuigd ben dat het Tunesische volk, net als anderen, een nieuwe historische fase is ingegaan. Burgers wachten niet op programma's die bij verkiezingen worden aangeboden, maar willen actoren zijn in de dagelijkse politiek.

We hebben een nieuwe politiek-administratieve organisatie nodig, nieuwe vertrouwensrelaties tussen mensen en heersers. De belangrijkste acteur moeten de mensen zijn, daarom probeer ik hem de wettelijke middelen te geven om zijn ontwikkelingsprogramma te kiezen.

Kaïs Saïed was een van de eerste kandidaten die werden verkozen tijdens de Tunesische presidentsverkiezingen. © Youtube / Abdelmagid ZARROUKI

De nieuwe vergadering zou bestaan ​​uit 276-afgevaardigden, waaronder 11-vertegenwoordigers van Tunesiërs uit het buitenland

Wat zijn uw vlaggenschipmaatregelen?

Een van mijn hoofddoelstellingen is een presidentieel project voor constitutionele hervorming, waarvan het laatste woord terugkomt in de Vergadering. Ik wil een macht vestigen die het lokale zou verlaten door de oprichting van lokale raden in elke delegatie [afdeling]. Hun leden zouden worden gekozen door middel van uninominale stemming en hun mandaat herroepbaar. Een van hun leden, gekozen door loting, zou hen op regionaal niveau vertegenwoordigen.

Dit artikel verscheen voor het eerst JONG AFRIKA