Boeing stelt een maanlander voor die het onwaarschijnlijk is om op tijd te kunnen bouwen voor NASA's 2024 maanmissie - BGR

NASA is vastbesloten om mensen terug te sturen naar de maan door 2024. Het ruimteagentschap ging toch terug, maar een Trump-bestuursmandaat duwt hen om hun terugkeer naar de maan veel eerder dan verwacht te voltooien, en NASA heeft moeite om dingen recht te zetten.

Een van zijn grootste behoeften is een maanlander. Zoals je je kunt voorstellen, is het uiterst belangrijk om een ​​voertuig te hebben dat op de maan kan landen en vervolgens astronauten de ruimte in sturen zodat ze naar de aarde kunnen terugkeren. Gelukkig voor NASA is Boeing hier om je te helpen, en het zal niet verschrikkelijk eindigen.

Het probleem met Boeing is dat het bedrijf een van de grootste partners van NASA is. NASA heeft enorme stapels geld gegooid op Boeing om de SLS-raket te ontwikkelen en te produceren waarop het ruimteagentschap voor veel ruimtemissies zal vertrouwen. Boeing incasseerde die cheques, maar NASA had heel weinig geld terug, afgezien van vertragingen, excuses en kostenoverschrijdingen.

Dit geldt voor zowel de SLS-raket als het Starliner-bemanningsvoertuig, dat, als Boeing in staat zou zijn zijn oorspronkelijke schema te halen, al passagiers van en naar het ruimtestation zou vervoeren. internationaal. In plaats daarvan heeft hij zojuist een drop-out-test voltooid zonder voorbereiding en zelfs als het niet perfect werkte .

Dus, met twee absoluut gigantische projecten, nog steeds niet voltooid, die al een impact hebben op de resultaten van NASA, is Boeing Uitnodigen met een voorstel om een ​​maanlander te ontwikkelen en te bouwen voor NASA's reis naar de maan in 2024. Boeing heeft er natuurlijk alle vertrouwen in dat hij in staat zal zijn om de extreem strakke deadlines van NASA voor de missie te halen en zegt ondubbelzinnig dat de LG klaar zal zijn "op tijd om het mandaat van 2024 te halen."

"Het bedrijf zal ook de kritieke middelen en kennis van de industrie bieden die nodig is om een ​​tijdige levering te garanderen ter ondersteuning van een maanlanding in 2024," benadrukt het bedrijf.

Luister, ik ga niet doen alsof ik dat beter zou kunnen doen. als Boeing, maar op een gegeven moment moet je (en met 'jij', ik bedoel NASA) je vragen wat voor vertrouwen je hebt in dit vak. Hoe vaak kan een bedrijf miljarden dollars verzamelen terwijl het zijn merken mist? Nu Boeing zijn toespraak heeft ingediend, zullen we moeten wachten om te zien wat NASA denkt, maar niemand zal zo geschokt zijn als si zou moeten zijn als ze wonnen.

Afbeeldingsbron: Boeing

Dit artikel verscheen eerst (in het Engels) op BGR