India: Delhi Politie tegen advocaten: wiens schuld? | India Nieuws

Een verbale botsing, aanvankelijk veroorzaakt door een parkeerprobleem, veranderde toen in vandalisme de politie van Delhi - de beschermer van de wet - en de advocaten - die het recht beschermen - botsten.
De schermutselingen degenereerden in kogels en brandstichting die de Tis Hazari-hemel overspoelden met een dikke rookpluim op een moment dat de stad al worstelde met ernstige luchtvervuiling. .
Het heeft niet alleen de reputatie van de instellingen voor recht en rechtvaardigheid geschaad, maar het heeft ook de fragiele relatie tussen de twee pijlers van democratie benadrukt. Omdat is gebleken dat beide instellingen de regels overtreden, is de vraag of ze boven de wet staan ​​ernstig. En zijn de rechten diep geworteld in beide instellingen?
Volgens de voormalige senior politieman van Uttar Pradesh Prakash Singh, beide partijen hebben op het eerste gezicht de grenzen van de wet overschreden. "Nu, wie een grotere overtreding heeft begaan, die offensiever, agressiever is geweest en die meer wetgeving in handen heeft, heeft een onderzoek nodig. Ik zal er niet meer over kunnen zeggen. De politie moet worden terughoudend, maar het wordt ook verondersteld de wet van het land toe te passen en, wie de overtreding begaat, moet een klacht indienen, "zei hij.
Constitutionele expert Subhash Kashyap zei hetzelfde en zei dat de politie en de politie het decorum van hun beroep hadden moeten behouden en zichzelf moesten beheersen.
"Het is heel jammer dat degenen die de hoeders van wet en orde zijn de wet hebben overtreden. Ik denk dat dit een heel slecht voorbeeld is voor de burgers, "zei Kashyap.
"De twee advocaten en de politie van Delhi gedroegen zich zoals ze zich niet hadden moeten gedragen. De zaak ligt nu bij de rechtbank en het zal de verantwoordelijkheid bepalen. Beide partijen hebben de wet overtreden en moeten leren zich te gedragen als verantwoordelijke professionals. Slachtoffers en klagers zijn de slachtoffers, "voegde Kashyap toe.
Echter, De Orde van Advocaten Manan Mishra gaf toe dat sommige advocaten de grens hadden overschreden en verzekerde dat ze strikt zouden worden behandeld, maar hij wees ook op het ongedisciplineerde gedrag van de politie in Delhi bij het omgaan met de situatie in Tis Hazari, gevolgd door hun demonstratie op het politiebureau.
Dit was een klein probleem met betrekking tot het verkeerde parkeren, maar de politie van Delhi schoot in de lucht en niemand sprak erover. De media hebben dit argument niet naar voren gebracht, maar eerder het probleem van een politieagent die door de wet is mishandeld. De rechtbank van Saket staat centraal. De media hebben het over criminelen en misdadigers, wat oneerlijk is. "
"Ik kan de daden van de advocaten niet rechtvaardigen en we handelen tegen hen, maar laten we eens kijken naar het gedrag van de politie. Zelfs na het schieten, lathicharge, zaten ze schaamteloos op Dharna. Ze gehoorzamen niet het bevel van hun hogere officieren, "zei Mishra.
Dit is niet de eerste keer dat advocaten en politieagenten publiekelijk schuldig zijn.
In 1988, Kiran Bedi de toenmalige plaatsvervangend politiecommissaris (noordelijke zone) had een soortgelijke confrontatie met de legale broederschap toen een advocaat die voor diefstal was gearresteerd naar de rechtbank van Delhi werd gebracht in Tis Hazari handboeien.
Er volgde een pauze van twee maanden in gerechtelijke procedures. Advocaten verbieden de rechtbanken om in Delhi en de aangrenzende staten te opereren en eisen het ontslag van Bedi.
In februari 2017 werd een officier van het politiebureau (SHO) aangevallen door een advocaat aan het Karkardooma-hof in Shahdara. Naar verluidt werd de advocaat eerder in een zaak door de OHSS gearresteerd.
In 2018 werd een Karkardooma-advocaat geslagen en zijn huis werd vernield door de politie voordat hij werd gearresteerd. Een groep advocaten arriveerde vervolgens op het politiebureau en het probleem was opgelost.
Volgens advocaat Ashish Dixit werden de advocaten ook geconfronteerd met de hitte van de politie als ze de politie gevangen namen, maar ze steunden elkaar altijd in moeilijke tijden.
In 2015 kwamen de advocaten te hulp aan een politieagent die was aangevallen door een paar onbekende schutters die het vuur hadden geopend aan het Karkardooma-hof in Delhi, zei Dixit.
"De relatie tussen advocaten en de politie is die van een kat en een muis. Er vinden botsingen plaats, maar deze zijn geregeld. De botsingen in Tis Hazari braken uit vanwege schietpartijen door de politie. Bovendien werd de advocaat die werd beschuldigd van slecht parkeren opgesloten en als hij illegaal had geparkeerd, had hij een challan moeten ontvangen. Hoe kun je hem opsluiten en voor de rechter brengen? "Dixit ondervraagd.
Interessant is dat in 2016 tijdens het proces van de studentenleider van de UNJNU van Kanhaiya Kumar advocaten botsten met UNJ-studenten en journalisten aan het hof van Patiala House in Delhi. In die tijd werd de politie ervan beschuldigd een stille toeschouwer te zijn.
"De politie is over het algemeen terughoudend om advocaten in te huren, want als je de geschiedenis van botsingen tussen advocaten bestudeert, ongeacht waar ze worden geconfronteerd, of de politie gelijk had of niet, dan was het de politie die leed. Dit is gebeurd sinds de tijd van Kiran Bedi totdat dat gebeurt, "voegde Singh toe.

Dit artikel verscheen eerst (in het Engels) op DE TIJDEN VAN INDIA