Tunesië: de ongrijpbare regering van Ennahdha - JeuneAfrique.com

Het hoofd van de door islamisten geïnspireerde Tunesische partij Ennahdha, Rached Ghannouchi, spreekt aanhangers aan die zich voor het hoofdkwartier van de partij hebben verzameld om de overwinning bij de parlementsverkiezingen te vieren. © Ennahdha Party / Twitter

Eerste partij van de halfronde na de parlementsverkiezingen (52-zetels), waarvan de definitieve resultaten vrijdag 8 werden bekendgemaakt, weet Ennahdha alleen te regeren? Tussen allianties en onderhandelingen speelt de islamistische partij een moeilijke evenwichtsoefening.

De onafhankelijke hogere verkiezingsautoriteit (Isie) heeft afgelopen vrijdag 8 de resultaten van de parlementsverkiezingen van oktober 6 gevalideerd, waardoor de samenstelling van de nieuwe Vergadering van volksvertegenwoordigers (ARP) die vóór november 15 zou kunnen zitten, definitief werd. Zoals verwacht de resultaten maken Ennahdha, met 52-stoelen op 217, de eerste partij van het halfrond. Als zodanig moet de formatie die het label van islamo-democraat claimt, een regeringshoofd aanwijzen om te worden goedgekeurd door de president van de Republiek, die de samenstelling van de volgende uitvoerende macht zal toevertrouwen.

De constitutionele procedure is eenvoudig maar wordt complex wanneer de resultaten van de parlementsverkiezingen geven geen duidelijke meerderheid in het Parlement. Gedurende een maand, rekenmachines in de hand, zijn de politici verdwaald in vermoedens en proberen ze zich de mogelijke allianties voor te stellen die Ennahdha Bardo zouden kunnen binden om het quotum van 109-afgevaardigden te bereiken waarmee hij zou kunnen regeren. Een operatie die niet alleen rekenkundig is, des te moeilijker omdat de samenstelling van de ARP niet alleen gefragmenteerd is, maar ook de aandacht vestigt op partijen die tijdens de verkiezingscampagne zijn gestript. Moeilijk om een ​​meerderheid te krijgen die niet gebrekkig of op zijn minst breekbaar is.

Gevaarlijke oefening

Dit artikel verscheen voor het eerst JONG AFRIKA