Algerije: RSF hekelt de opschorting "misbruik" van een politiek programma van de Chaîne 3 - JeuneAfrique.com

De NGO Reporters Without Borders (RSF) hekelde woensdag de schorsing door de Algerijnse nationale radio van een wekelijks programma van politieke debatten, beschreven als "misbruikmaatregel" die de Algerijnen berooft van "hun recht op meervoudige informatie".

De Facebook-pagina van het programma, gemodereerd door journalist Nahla Bekralas, stelt eenvoudig dat "Actuel niet op zaterdag wordt gehouden" omdat "het management van het 3-kanaal (Franse radiozender van de nationale radio) heeft besloten het op te schorten".

Volgens de NGO Reporters Without Borders (RSF) werd Nahla Bekralas 'zonder kennisgeving op de hoogte gebracht van deze beslissing door de nieuwe directeur van het kanaal Nazim Aziri', de nieuwe richting van de radio, eind oktober genaamd, 'voorwendsel een testament om de programmering te wijden aan de berichtgeving over de presidentsverkiezingen, gepland voor december 12 ".

Souhaieb Khayati, directeur van het kantoor van RSF belast met Noord-Afrika, heeft in een verklaring een "volkomen ongerechtvaardigde onderbreking" aan de kaak gesteld. RSF verklaart dat, volgens haar bronnen, de opschorting van "Actuel" "de uitnodiging van een vertegenwoordiger van de oppositie tegen de kwestie van 2 november zou bestraffen".

Ondersteuning voor "Hirak"

De show was gewijd aan de 1er 1954 van november, de datum van de lancering van de "Algerijnse revolutie" en de gewapende strijd tegen de Franse kolonisator die eindigde in de 1962-onafhankelijkheid van Algerije. Algerijnen vierden de 65e verjaardag van dit evenement met een grote demonstratie op 1er november in Algiers en vele andere parades in de rest van het land, om een ​​"nieuwe onafhankelijkheid" te eisen en Algerijnse leiders ervan te beschuldigen dat ze "in beslag genomen" veroverd in 1962.

Onder de gasten van de show was Louisette Ighilahriz, voormalig oorlogsveteraan en figuur van de 83-leeftijd van de Onafhankelijkheidsoorlog, die een openbaar standpunt innam ten gunste van "Hirak", de ongekende populaire protestbeweging van het regime dat sinds februari 22 in Algerije is. "Direct na (de proclamatie van onafhankelijkheid) de 5 juli (1962) was er corruptie van onze revolutie," zei ze tijdens de show om zijn steun voor "Hirak" te rechtvaardigen .

In de nasleep van de protestbeweging hekelden sommige redacteuren van de publieke media, nauwlettend gevolgd, de "druk" die hun hiërarchie ondervond en vroegen om het einde van de "censuur". Twee informatiewebsites, TSA (Alles over Algerije) en Interlignes, zijn sinds enkele maanden ontoegankelijk in Algerije. In 2019 staat Algerije 141ème op de door RSF vastgestelde wereldranglijst van persvrijheid.

Dit artikel verscheen voor het eerst JONG AFRIKA