Cyberintox: "Het web is geen virtuele agora" - JeuneAfrique.com

De opwinding rond cyberspace suggereert dat de digitale revolutie een van de drijvende krachten van de ontwikkeling van het continent zal zijn. © Wikimedia Commons / Colin

Sociale netwerken creëren noodsituaties die volgens de politicus van het Viavoice Institute, Sarah Pinard, soms verplicht zijn te beantwoorden.

Terwijl sociale netwerken essentiële instrumenten van staatspropaganda zijn geworden, het web 'kan ook worden gebruikt door professionals die in staat zijn om algoritmen te spelen om de verspreiding van een mening te bevorderen', zegt Sarah Pinard, onderzoeker, onderzoeksdirecteur en prospect bij het Viavoice Institute en doctor in de politieke wetenschappen.

Jeune Afrique: het internet concurreert nu met traditionele vormen van politieke expressie. Hoe het uit te leggen?

Sarah Pinard: Onze relatie tot de politiek is veranderd. Er is een verlies van vertrouwen in het vermogen om gouverneurs te maken. We geloven niet meer in hun omnicompetentie, de burger zal het daarom zelf willen doen. Tegelijkertijd zijn de alfabetiseringspercentages aanzienlijk toegenomen, is kennis met één klik toegankelijk en kan elke expert deelnemen aan sociale netwerken.

We zullen de partijen kunnen omzeilen en

Dit artikel verscheen voor het eerst JONG AFRIKA