De nieuwe biografie van Janis Joplin vertelt het tragische leven van de zanger en het geluk dat ze vond in Marin - mensen

Na het lezen van "Janis: zijn leven en zijn muziek" (Simon & Schuster, 28,99 $), boeiende nieuwe biografie van de New Yorkse schrijver Holly George-Warren, Janis Joplin, vraag ik me af hoe de zelfvernietigende zanger zo lang leefde zoals zij deed. Joplin was 27 jaar oud toen ze stierf aan een toevallige overdosis heroïne in een motelkamer in Hollywood tijdens de opname van "Pearl", postuum uitgebracht in 1971. Dit was haar derde en meest succesvolle album, verkocht aan 8 miljoen exemplaren, een viervoudig platina-erfenis achtergelaten door talloze persoonlijkheid en gepassioneerde zanger, Newsweek zalfde de eerste Amerikaanse rockster.

In haar korrelige, maar zeer leesbare en medelevende verhalen, heeft Joplin zo hard, zo roekeloos en zo roekeloos geleefd dat, naar mijn mening, ze had kunnen bezwijken voor veel rampspoed en verdriet tijdens haar korte maar buitengewone leven. op aarde - eerdere overdoses heroïne, een motorongeluk in Brazilië, een misbruik van methamfetamine en alcohol, zelfs een hart gebroken door vele ongelukkige liefdesverhalen en zijn depressie zijn onvermogen om zijn ouders te plezieren, in vooral zijn afkeurende moeder. Net als Joplin leef je aan de rand van het scheermes, je riskeert je leven te verkorten.

Er zijn veel andere boeken over Joplin, waaronder "Buried Alive" van Myra Friedman; "Love, Janis" van Joplin's zus, Laura; en stuk van mijn hart van David Dalton. De meeste rapporten zeggen echter dat dit de definitieve biografie is van een van de meest opwindende talenten en tragische personages van de 60-jaren.

In de afgelopen vijf decennia heb ik het geluk gehad om veel rocksterren en Marin-muzikanten te hebben geïnterviewd. Helaas nooit Joplin, die een paar jaar voor mijn aankomst op het lokale toneel stierf. In de loop der jaren heb ik de leden van Big Brother and the Holding Company de pionierende groep uit het Haight-Ashbury-tijdperk die het een eerste smaak van glorie gaf. En ik kende John Byrne Cooke, de directeur van de weg, die het levenloze lichaam van Joplin had gevonden op de trieste dag van 1970 en een boek had geschreven over zijn ervaringen: " Op weg met Janis Joplin "Luisterde enthousiast terwijl ze me verhalen vertelden over deze complexe, conflicterende en charismatische vrouw die echt groter was dan het leven, en ik las andere boeken over haar. Maar ik heb altijd al meer willen weten, dat we de lege plekken opvullen. Janis van George-Warren doet dit met dankbaarheid.

Tijd in Texas

Natuurlijk interesseerde de hoofdstukken over het weer van Joplin in Marin County mij natuurlijk. daarvoor. Maar in de eerste plaats is de belangrijkste bijdrage van George-Warren aan de literatuur van Joplin misschien zijn gedetailleerd verslag van de jarenlange conservatieve opleiding van de zanger in Port Arthur, Texas. Als tiener identificeerde Joplin zichzelf als een beatnik na het lezen van Jack Kerouac's "On the Road" en weerstond ze de sociale druk voor meisjes om zich te conformeren aan traditionele genderrollen in de 1950-jaren van Eisenhower. Ze kleedde zich nonchalant in jeans en oversized herenoverhemden, bezocht oudere jongens, werd verliefd op blues en primitieve rock'n'roll en begon te drinken bij bermstops en nachtclubs in de rivier. Sabine in Louisiana.

De geest-gevulde bevrijding heeft duidelijk resoneerd met Janis als een manier om haar angst te kalmeren, om haar moed los te laten en haar angst voor het oordeel van haar klasgenoten, haar familie en Port Arthur als geheel te verdrijven, "schrijft George. Warren.

de jonge Joplin was dol op haar intellectuele vader die boeken las, die discreet atheïst durfde te zijn in een resoluut christelijke gemeenschap. Haar ouders moedigden haar aan om haar mening te uiten, tenminste aan tafel. Maar Joplin is nooit geneigd geweest zijn gevoelens over bepaalde dingen te beperken. Toen ze op de middelbare school zat, nam ze het op tegen racisme in Port Arthur en betaalde de prijs.

"Tijdens een klasgesprek over integratie was Janis de enige die pleitte voor zwart-witte studenten die naar school gingen. samen ', schrijft George-Warren. "Deze beweging, gecombineerd met haar grappen met oudere jongens, haar identiteit met de Beats en haar aanvallen op degenen die haar bespotten, sloot haar af van de conventionele haven van Port Arthur. Ze werd een banneling in haar woonplaats. "

"Beat Weeds"

George-Warren kiest een van zijn slechtste beulen: middelbare schoolstudent Jimmy Johnson, die Port Arthur zou worden. tweede beroemdste afgestudeerde als hoofdcoach van de Dallas Cowboys en later als commentator van de Fox NFL. Hij was een van de pestkoppen die Joplin "Beat Weeds" noemde met spot, een combinatie van beatnik en jargon die aangeeft dat ze seksueel beschikbaar was. Zij was het niet. Ze zou de middelbare school hebben afgemaakt, maar ze zou zichzelf later goedmaken als een gewetenloze en biseksuele rockgodin. Onder de mannen met wie ze sliep, waren Leonard Cohen, Kris Kristofferson, Jim Morrison, New York Jets quarterback Joe Namath en, waarschijnlijk, talkshowhost Dick Cavett.

Joplins moeder, Dorothy, was een veelbelovende lokale zangeres voordat ze trouwde en een gezin stichtte. En het is misschien van haar dat Joplin zijn vocale talent heeft geërfd. In het geval van Joplin was dit talent belangrijk en het bracht haar voor het eerst de lof, erkenning en aandacht die ze zo nodig had, zegt George-Warren. Onder invloed van artiesten als Odetta, Bessie Smith, Nina Simone en Big Mama Thornton, onder andere Afro-Amerikaanse folklore en bluesvrouwen, zou Joplin een felle zangstijl ontwikkelen die fans zou verbazen en muziekcritici aansporen om uit te zoeken superlatieven.

Ze liet haar schreeuwende vocale bekwaamheid los op een gepassioneerde interpretatie van Big "Mama Thornton's" Ball & Chain "met Big Brother op het 1967 Monterey Pop Festival en maakte meteen een plons, waardoor ze een ontluikende superster werd. Kijk maar eens hoe Mama Cass "wow" zegt in de documentaire "Monterey Pop" van DA Pennebaker om de impact van Joplin's gloeiende prestaties te waarderen.

Ironisch genoeg, zoals George-Warren opmerkt, de eenzame jonge vrouw die zichzelf onaantrekkelijk achtte nadat ze haar acne, haar en varkenshaar bespot "door haar klasgenoten terwijl ze opgroeide, en die diep gekwetst als iemand deelnam aan een lelijke mannenwedstrijd terwijl ze een student was aan de Universiteit van Texas, veranderde in een Dionysisch hippieseksymbool in haar boa's, kralen en kleurrijke glazen, geplaatst op een base als "Haight Ashbury's eerste pin-up".

Blij aan Marin

Joplin klaagde dat ze 'de koningin van de onbeantwoorde liefde' was. wilde trouwen en zich vestigen, maar toen je Joplin was, stonden langdurige relaties niet op het spel. Ze was daar vaak depressief en ontevreden over. George-Warren schrijft dat ze soul-zanger-gitarist Bobby Womack al heeft verteld dat ze heroïne gebruikt omdat ze "haar in haar gedachten kon begraven en haar van de wereld zou kunnen doden". Wat niet betekent dat ze nooit gelukkig is geweest. En enkele van zijn gelukkigste momenten zijn in Marin County geweest.

Na een ontmoeting met Joplin en Big Brother, een Texaan, Chet Helms, woont de groep in een rustiek huisje in Lagunitas, direct naast het Grateful Dead-complex in een oud kindertehuis. camp. Joplin kwam als eerste binnen. George-Warren citeert een brief die ze aan haar ouders schreef: "Ik voel me nu goed thuis in mijn nieuwe kamer in ons prachtige landhuis. Tot dusver ben ik het enige lid van de groep ... zittend in een comfortabele stoel bij het vuur, deuren wijd open en uitzicht op 180 graden van bomen, redwoods en sparren. Bliss! Ik heb me nog nooit zo ontspannen gevoeld in mijn leven. Dit is het meest fantastische huis en decor. "

Dit artikel verscheen eerst (in het Engels) op mercurynews.com