Wie eet de eerste buitenaardse groente? - BGR

De bemanning van het International Space Station heeft onlangs een kist wijn afgenomen. Een dozijn flessen heerlijke rode wijn zijn van de aarde naar de atmosfeer gereisd en bevonden zich in het draaiende laboratorium waar zes wetenschappers het een jaar moeten laten rusten voordat ze het terugsturen. Ze kunnen het niet drinken, wat teleurstellend is, maar het experiment heeft als doel aan te tonen hoe ruimtelijke straling en lage zwaartekracht de samenstelling en smaak van de wijn kunnen veranderen.

Het deed me denken: wie zal de eerste mens zijn die een groente eet die op het oppervlak van een andere wereld is gekweekt?

Stel je voor dat je de eerste mens bent die het bestaan ​​van aubergines ontdekt. De vroegste documentatie van aubergines dateert al enkele eeuwen en het is niet bekend of het voor het eerst in Afrika of India is gemaakt, maar het is even waarschijnlijk. Maar hoe zit het met de eerste persoon die besloot een hap te nemen, of een andere wilde groente?

Hebben ze het gezien, dachten ze dat het er heerlijk uitzag en erin dook? Hebben ze tijdens het eten dieren geobserveerd en zijn ze ervan uitgegaan dat het veilig was? Heeft een dorp van oude volkeren gestemd om te beslissen wie de cavia zou zijn? We zullen het waarschijnlijk niet weten en waarschijnlijk ook niet, maar terwijl we ons zonnestelsel verkennen en bemande missies naar Mars en misschien verder sturen, hebben deze moedige reizigers voedsel nodig en het is logisch om dit te doen. duw ter plekke, indien mogelijk.

Wetenschappers op aarde hebben geëxperimenteerd met analogen van Marsgrond om te bepalen wat daar aan de hand is. inclusief de aardappel en het is heel goed mogelijk voor ons om ergens anders gewassen te verbouwen dan op aarde. Het is spannend, maar net als bij de wijnervaring weten we niet echt hoe een Mars-aardappel kan verschillen van een aardappel.

Het oppervlak van Mars wordt gebombardeerd met veel meer straling dan we hier moeten behandelen. op aarde. Dit komt door het verlies van Mars van een groot deel van zijn atmosfeer en een veel zwakker magnetisch veld. Als we aardappelen op het oppervlak telen, zelfs in een verwarmde glazen koepel waar we veel variabelen kunnen regelen, hebben we geen idee van de mogelijke reactie van de plant of het verschil in productie. groenten die het produceert.

zelfs gesponsord onderzoek om planten genetisch te modificeren voordat ze naar de rode planeet worden gestuurd, in de hoop ze meer compatibel te maken met de omstandigheden waarin ze uiteindelijk worden gedwongen om te groeien. De onderzoekers hopen dat dit een stap vooruit is in de richting van gewassen aangepast aan de planeet Mars die van generatie op generatie kunnen groeien.

Als we verder in de toekomst kijken - en een aantal totaal ongerechtvaardigde veronderstellingen doen over ons vermogen om te ontdekken en vervolgens naar exoplaneten te reizen waar het leven al floreert - wordt de kwestie van voedsel nog complexer. Wat eten we in een hypothetische toekomst waarin een menselijke missie in een vreemde wereld belandt die al bevolkt is met unieke planten en dieren?

Zo'n toekomst veronderstelt ongelooflijke technologische vooruitgang, en misschien zou een blik op het gebruik van een magisch zakformaat apparaat reizigers in de verre ruimte kunnen waarschuwen voor de gevaren van een giftige plant die ze hebben nog nooit eerder gezien. Maar zelfs dan, als de wetenschap je vertelt dat deze vreemde blauwe tomaat in je hand veilig is, zou je dan klaar zijn om de eerste hap te nemen van een echt buitenaardse groente?

Afbeeldingsbron: Backround: NASA / ESO / NAOJ

Dit artikel verscheen eerst (in het Engels) op BGR