Guinee-Bissau: de nieuwe betwiste premier treedt af, terwijl ECOWAS zijn steun aan de Gomes-regering herhaalt - JeuneAfrique.com

De Conferentie van staatshoofden van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) herhaalde in november 8 in Niamey haar steun aan de regering van Aristides Gomes en zwaaide met de dreiging van sancties tijdens een buitengewone top gewijd aan de Bissau-Guinese crisis, waarvan de regionale organisatie de bemiddelaar is. Op dezelfde dag kondigde de nieuw benoemde premier Faustino Imbali zijn ontslag aan.

ECOWAS heeft opnieuw opgezegd de "illegaliteit" van het besluit van de president Guinee-Bissau José Mário Vaz om de regering van Aristides Gomes te verwijderen, geïnstrueerd door de West-Afrikaanse organisatie om de presidentsverkiezingen te organiseren die gepland staan ​​voor november 24. "Staatshoofden en regeringsleiders hebben hun diepe bezorgdheid geuit over deze nieuwe wending van gebeurtenissen, waardoor het land het risico loopt op politieke en institutionele, evenals een potentiële burgeroorlog," zei de verklaring vrijdag vrijgegeven.

Mogelijke sancties zijn ook aangekondigd. De Conferentie van staatshoofden "vroeg de voorzitter van de commissie om een ​​lijst voor te stellen van mensen die daden hebben begaan om het verkiezingsproces en de politieke normalisatie te verslaan, zodat ze onmiddellijk worden bestraft", zegt de ECOWAS . Gezien het spanningsklimaat heeft de regionale organisatie ook besloten om het mandaat en het personeel van Ecomib te versterken, zijn kracht ingezet in Guinee-Bissau sinds 2012.

"Een missie van staatshoofden naar Bissau sturen"

"De conferentie besluit naar Bissau een missie van staatshoofden en regeringsleiders te sturen onder leiding van de president van de conferentie [Nigeriaanse Mahamadou Issoufou] en samengesteld uit de staatshoofden van Ivoorkust, Gambia, Ghana, Guinee en Nigeria om de besluiten van de conferentie aan president Vaz over te dragen. Deze missie zal worden voorafgegaan door een missie van de stafchefs van ECOWAS, "voegde de verklaring eraan toe.

Verschillende West-Afrikaanse presidenten, georganiseerd door de Nigeriaanse minister van Binnenlandse Zaken Mohamed Bazoum, maakten de reis naar Niamey voor de top onder voorzitterschap van Mahamadou Issoufou: Patrice Talon, Macky Sall, Julius Maada Bio, Nana Akufo-Addo, Faure Gnassingbe, George Weah, Roch Marc Christian Kaboré en Alassane Ouattara. Vertegenwoordigers uit Guinee, Mali en Nigeria waren ook aanwezig, evenals de voorzitter van de ECOWAS-commissie, Jean-Claude Brou.

Jomav afwezig

José Mário Vaz (Jomav), in het middelpunt van de belangstellingwas echter de grote afwezige van deze ontmoeting. Suzi Barbosa, de Bissau-Guinese minister van Buitenlandse Zaken van de regering van Aristides Gomes (ontslagen door Jomav op oktober 28), had aan zijn zijde de reis naar Niamey gemaakt.

"Guinee-Bissau, een lidstaat van onze Gemeenschap, ondervindt momenteel een ernstige politieke en institutionele crisis, met desastreuze gevolgen voor dit land en voor onze subregio", zei Mahamadou Issoufou, fungerend voorzitter van de organisatie, bij de opening van de top.

Ontslag van Faustino Imbali

De vergadering werd bijeengeroepen vanwege de vastberadenheid van José Mário Vaz ondanks de waarschuwingen van de internationale gemeenschap. Deze verloor zeker zijn geduld op 28 oktober, toen de president ontsloeg de regering van Aristides Gomes, in de nasleep van de benoeming van Faustino Imbali tot premier. Onder druk van ECOWAS kondigde deze vrijdag zijn ontslag aan.

Le presidentieel decreet werd door ECOWAS als 'illegaal' beschouwddie in de nasleep had gedreigd verdere sancties te nemen. De organisatie herinnerde aan de consensus die werd bereikt op de top van Abuja, de 29 afgelopen juni. Als president Vaz, wiens mandaat in dezelfde maand eindigde, de macht kreeg, werd het management van het land toevertrouwd aan de regering Gomes, die verantwoordelijk was voor het organiseren van de presidentiële november 24. Ondersteund door de Verenigde Naties, de Afrikaanse Unie en de Gemeenschap van de Portugees sprekende landen (CPLP), steunde de regionale organisatie opnieuw premier Gomes en eiste dat de verkiezingskalender werd gerespecteerd.

Ultimatum van de ECOWAS

Maar José Mário Vaz, kandidaat (onafhankelijk) van zijn eigen landgoed, had volgehouden en een nieuwe regering benoemd. Zijn aanhangers, net als andere presidentskandidaten, hebben aan hun kant de inmenging door de internationale gemeenschap aan de kaak gesteld.

Vaz's oproepen aan het leger om de installatie van Faustino Imbali in het regeringspaleis te dwingen, nog steeds bezet door de Gomes-regering, hadden de irritatie van ECOWAS versterkt. Op november 6 heeft de instelling een ultimatum van 48-uren uitgegeven voordat de top deze vrijdag werd gehouden. "Het ministerieel comité doet opnieuw een plechtig beroep op al diegenen die onjuist zijn opgeleid in de illegale regering van Faustino Imbali om af te treden", aldus Blaise Diplo, de ECOWAS-vertegenwoordiger in Bissau.

Dit artikel verscheen voor het eerst JONG AFRIKA