India: Soms is de stilte goed, er waren problemen aan beide kanten: SC | India Nieuws

NEW DELHI: Het Hooggerechtshof zei vrijdag dat er problemen waren aan beide kanten en dat de staking van de advocaten om te protesteren tegen de botsingen die vorige week plaatsvonden in een rechtbank in Delhi niet de oplossing was dergelijke gevallen.
"Soms is onze stilte voldoende. Het is beter als we niets zeggen, "zei de rechtbank. "Er waren aan beide kanten problemen. Niemand kan applaudisseren met één hand. We moeten niet te veel over dit probleem praten. "
Een groep rechters, Sanjay Kishan Kaul en KM Joseph, maakten deze opmerking na de Orde van Advocaten in India (BCI), Manan Kumar Mishra, verergerde de situatie in het Tis Hazari-hof, verergerd door de 'brutaliteit' van de politie. op de advocaten.
Het Hooggerechtshof heeft kritiek geuit op de stakingen van advocaten die invloed hebben op het gerechtelijk werk van hogere en lagere rechtbanken, en stelt dat er zelfs vreemde redenen zijn, zoals de temperatuur die 45 ° C bereikt wanneer advocaten niet werken .
Een parkeerconflict tussen een dienstdoende politieagent en een advocaat leidde afgelopen zaterdag tot botsingen in het Tis Hazari-hof, waardoor 20 gewond raakte bij leden van de veiligheidstroepen en verschillende advocaten. De advocaten van de zes districtsrechtbanken in Delhi zijn sindsdien gestopt met werken om te protesteren tegen de botsing.
De Hoge Raad verklaarde dat de staking van de advocaten niet de oplossing was om dergelijke zaken af ​​te handelen en dat er andere rechtsmiddelen beschikbaar waren.
De BCI verzekerde het Hooggerechtshof dat de situatie in de districtsrechtbanken van Delhi binnen een dag of twee weer normaal zou worden.
De rechtbank heeft een zaak behandeld over de staking van advocaten in het Hooggerechtshof en de rechtbanken van eerste aanleg van Orissa over de benoeming van rechters. Hij had de hulp ingeroepen van procureur-generaal KK Venugopal, de BCI, de balie van het Hooggerechtshof en de balie van Odisha over deze kwestie.
De hoogste rechtbank heeft ook zijn bezorgdheid geuit over de vertraging bij het aanvaarden van de aanbevelingen van de collegium betreffende de benoeming van rechters tot hoge rechtbanken. Hij vertelde de advocaat-generaal dat de vertraging ook een van de grieven van de advocaten was geweest, die vaak tot onrust en stakingen leidde.
Het hof zei dat er een tijdsbestek moet zijn waarbinnen de regering de aanbevelingen van het college moet vrijgeven.
De rechtbank oordeelde dat de hogere rechtbanken zes maanden voor de vacature met het proces moeten beginnen om de vacature te vervullen.
Venugopal verklaarde dat het de voorkeur verdient dat het Supreme Court College in overleg met het ministerie van Unierecht passende richtlijnen vaststelt om frequente vertragingen bij de benoeming van hoge rechters te voorkomen.
De rechtbank vraagt ​​de procureur-generaal echter het standpunt van de rechtbank door te geven aan de bevoegde autoriteit.
Hoofdadvocaat Vikas Singh, een vertegenwoordiger van de Odisha Bar, geeft toe dat het tekort aan hoge rechters een van de grieven is en dat het gepast zou zijn als de rechtbank een deadline zou stellen voor de regering om de aanbevelingen van het college te aanvaarden.
Het Hooggerechtshof vroeg de president van de BCI om gevolg te geven aan de resolutie die de raad in oktober 26 heeft aangenomen en de advocaten van Odisha gevraagd hun staking te annuleren en hun werk te hervatten, anders zouden passende maatregelen worden genomen.
Hij somde de zaak op voor een nieuwe hoorzitting over 6 in december en vroeg Mishra om hem te informeren over de rechtshandhaving bij verschillende rechtbanken in het hele land.

Dit artikel verscheen eerst (in het Engels) op DE TIJDEN VAN INDIA