Paul Kagame: "Zoals alle landen doet Rwanda inlichtingen" - JeuneAfrique.com

Heeft de Kigali-regering Israëlische technologie aangeschaft om Rwandezen die in het buitenland wonen via WhatsApp af te tappen? Voor de nationale en internationale media betwistte president Paul Kagame de informatie van de "Financial Times".

"Zoals alle landen doet Rwanda inlichtingen", verdedigde het Rwandese staatshoofd tijdens een persconferentie in Kigali, terwijl hij zei "niet over de middelen om dergelijke technologie te verwerven" , erg duur ', en dat is niet zijn prioriteit.

De technologie in kwestie is de Israëlische software Pegasus, ontworpen door de NSO-groep, waarmee u een telefoon kunt plaatsen, maar ook uw microfoon kunt openen of uw camera kunt inschakelen. van een overzicht van het Engels dagelijks Financial Times, Rwandezen die in het buitenland wonen, zouden het slachtoffer zijn geworden van dit programma dat hun telefoon zou hebben besmet via gecodeerde WhatsApp-berichten. "Alle landen controleren de telefooncommunicatie", zegt Paul Kagame. Niets nieuws dus voor de Rwandese president, die ervoor zorgt zijn vijanden goed te kennen, "wat ze doen en waar ze zijn".

Ik maak me meer zorgen om de mensen die de invallen van Kinigi leiden

Onder de namen van Rwandese burgers opgenomen in de enquête van de Financial Times, dat van Placide Kayumba, een lid van de United Democratic Forces (FDU-Inkingi), die in België woont, en dat van Faustin Rukondo, een kader van het Rwanda National Congress (RNC), verbannen in Engeland. "Hoe zou het zijn om zoveel geld uit te geven aan mensen die er niet toe doen? Het heeft geen zin, "zei het Rwandese staatshoofd. Alvorens toe te voegen: "Ik ben meer bezig met de mensen die de invallen van Kinigi leiden". Een verwijzing naar de aanval van de Democratische Krachten voor de Bevrijding van Rwanda (FDLR) in deze toeristische stad in het noorden van het land, op de grens met Oeganda en de Democratische Republiek Congo (DRC), die 14-slachtoffers veroorzaakte in oktober 5.

"Ken je vijanden"

Voor Paul Kagame heeft Rwanda "altijd intelligentie gemaakt, dat doet het vandaag nog steeds, zo werken alle landen." Volgens het staatshoofd is het een manier om "zijn vijanden te kennen en degenen die hen ondersteunen". Aan de andere kant gaf hij niet meer details over de modus operandi van de Rwandese inlichtingendiensten, behalve dat deze in de eerste plaats gebaseerd zijn op "menselijke intelligentie".

Een ander onderwerp dat op deze persconferentie werd besproken, was de oprichting van een gezamenlijke strijdmacht van de landen van de subregio die binnenkort zou worden ingezet in de oostelijke DRC om daar tegen de gewapende groepen te vechten. Paul Kagame bevestigde dat de besprekingen tussen de verschillende betrokken staven aan de gang waren, met deelname van de Verenigde Naties. "Sommige landen komen overeen om vooruit te gaan, terwijl een of twee anderen aarzelen om hun eigen redenen", zei het staatshoofd. Als er geen overeenkomst wordt gevonden, is deze bereid om rechtstreeks samen te werken met de landen die dat wensen. Maar hij wenste niet gedetailleerd welke operaties op de Congolese pas konden worden uitgevoerd, noch of Rwandese troepen bij een dergelijke overeenkomst betrokken konden zijn.

Dit artikel verscheen voor het eerst JONG AFRIKA