DRC: Veroordeeld tot 30 jaar in ICC-hechtenis, doet Bosco Ntaganda een beroep - JeuneAfrique.com

De voormalige Congolese krijgsheer werd donderdag veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf door het Internationaal Strafhof. Volgens zijn advocaat zal de verdachte "in vrede met zichzelf" in beroep gaan tegen de beslissing.

Bijnaam "Terminator", Ntaganda werd donderdag veroordeeld de zwaarste straf ooit uitgesproken door de rechtbank in Den Haag nadat hij in juli schuldig was bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid begaan in de Democratische Republiek Congo (DRC) in het begin van 2000.

"De verdediging van Bosco Ntaganda is van plan in beroep te gaan tegen het vonnis en een beroepschrift zal binnen 30 dagen worden ingediend in overeenstemming met de voorschriften," zei in een verklaring zijn advocaat, Stéphane Bourgon, verwijzend naar "Materiële fouten van wet en feit".

"Bosco Ntaganda is prima en blijft sterk. Hij heeft vrede met zichzelf"Hij zei.

"Bepalende rol"

Ntaganda is 46 jaar geleden geboren in Rwanda en heeft al in beroep gegaan zijn veroordeling in juli voor 18 kosten, waaronder seksuele misdaden, slachtingen, vervolgingen en gedwongen overdracht van de burgerbevolking.

In hun oordeel beschreven de rechters de rol van Ntaganda bij het bepalen van de misdaden begaan door zijn troepen in 2002 en 2003 in Ituri, in het noordoosten van de DRC.

Ntaganda speelde een centrale rol bij het plannen van de operaties van de Unie van Congolese Patriotten en zijn gewapende vleugel, de Patriottische Krachten voor de Bevrijding van Congo (FPLC), had de beschuldiging gehamerd tijdens de laatste fase van zijn proces, dat was geopend in september 2015.

Hij beweert dat de manier waarop hij wordt beschreven niet de waarheid of de realiteit weerspiegelt

De voormalige generaal van het Congolese leger, die de reputatie had een charismatische leider te zijn, heeft er altijd voor gezorgd dat hij een 'revolutionair' en geen crimineel was en zijn bijnaam 'Terminator' afkeurde.

"Hij beweert en is ervan overtuigd dat de manier waarop het wordt beschreven (...) noch de waarheid, noch de realiteit weerspiegelt," zei de verdediging vrijdag.

Ntaganda is de vierde persoon die door het ICC wordt veroordeeld sinds zijn oprichting in 2002.

Dit artikel verscheen voor het eerst JONG AFRIKA