Wetenschappers hebben het metaal uitgevonden dat weigert te zinken - BGR

Als je iets probeert te bouwen dat niet stroomt, lijkt het een vreselijk idee om het in metal te doen. We maken metalen boten en schepen omdat ze stevig zijn en lang meegaan, maar het weegt veel en in geval van problemen verhindert niets dat het in de bodem zinkt.

Onderzoekers aan de Universiteit van Rochester ] een mogelijke oplossing hebben bedacht. Het is een metaal dat absoluut water haat, het sterk afstoot en luchtzakken creëert waardoor het in alle omstandigheden kan drijven. De uitvinders geloven dat dit een revolutie teweeg kan brengen in het scheepsontwerp en echt onzinkbare boten kan maken.

Het geheim is een speciaal patroon dat op het oppervlak van het oppervlak is gegraveerd en de lucht vasthoudt en voorkomt dat het water in aanraking komt en weggaat. Het team zegt dat deze "superhydrofobe" etstechniek werd geïnspireerd door de natuurlijke wereld. De lichamen van vuurmieren zijn hydrofoob en de spinnen die zeildoeken maken gebruiken hun lichamen om lucht op te vangen en onder het oppervlak te transporteren.

wat de mogelijkheid suggereert om SH-oppervlakken te gebruiken om drijvende machines te maken ", leggen de onderzoekers uit een nieuw onderzoekspaper .

Om het gedrag van het metaal aan te tonen, ontwierpen de onderzoekers een experiment met twee metalen schijven. Een van de schijven is gemaakt van "normaal" metaal, terwijl de andere van hetzelfde materiaal is met de speciale graveertechniek. Zoals je in de video kunt zien, weigert de superhydrofobe metalen schijf te zinken, zelfs wanneer deze diep in het water wordt gedreven.

Misschien nog belangrijker in echte gebruikssituaties, behoudt het metaal zijn waterafstotende eigenschappen, zelfs als het beschadigd is. De onderzoekers boorden verschillende gaten in de schijf, waaruit bleek dat deze nog steeds op het oppervlak dreef, zelfs wanneer de structurele integriteit ervan in het gedrang kwam.

Dit bewijst dat het aldus geëtste metaal nuttig zou kunnen zijn bij de vervaardiging van boten en schepen, waardoor ze mogelijk echte "onzinkbare" eigenschappen krijgen en zelfs in geval van schade blijven drijven.

Afbeeldingsbron: Foto van de Universiteit van Rochester / J. Adam Fenster

Dit artikel verscheen eerst (in het Engels) op BGR